راهنمای کامل خوکچه هندی + نگهداری، تغذیه و…
خوکچه هندی (Guinea pig) حیوانی شناخته شده و شگفت انگیز برای افراد پیر و جوان میباشد. فضای زیادی برای نگهداری نیاز ندارند و میتوان آن را در داخل یا خارج از خانه نگهداری کرد. این حیوان یک گونه خوب و راحت برای نگهداری میباشد.
نام دیگر | خوکچه گینه |
وزن | ۷۰۰ تا ۱۲۰۰ گرم |
قد | ۲۰ تا ۲۵ سانتیمتر |
قیمت | ۱۰۰ هزار تومان تا ۳ میلیون تومان |
طول عمر | ۴ تا ۵ سال |
-
فهرست بررسی خوکچه هندی » روی عناوین کلیک کنید تا به مطلب مورد نظر بروید:
تاریخچه خوکچه هندی
خوکچه هندی یا خوک گینه جانوری است که بر خلاف نامش ارتباطی به گینه و خوک و یا حتی هند ندارد! بلکه این حیوان خونگرم متعلق به آمریکای جنوبی است. اینکاها نقش بزرگی در اهلی کردن خوکچه داشتند. این حیوان در صده شانزدهم به اروپا نیز راه یافت.
ظاهر خوکچه هندی
خوکچه هندی از جمله جوندگان بزرگ است که وزنی بین ۷۰۰ گرم تا یک کیلو و ۲۰۰ گرم دارد و قد آن به حدود ۲۰ تا ۲۵ سانتیمتر میرسد. پاهای جلویش ۴ انگشت دارد در حالی که پاهای عقبش ۳ انگشت دارد که هرکدام از این انگشتان دارای چنگال است. سن این حیوان معمولا بین ۴ تا ۵ سال است اما در صورتی که به خوبی از آن نگهداری شود تا ۸ سال هم میتواند عمر کند. مسنترین خوکچه هندی دنیا حدود ۱۴ سال عمر کرده است.
رفتار و عادتها
خوکچه هندی حافظه خوبی دارد. این حیوان خیلی فرز نیست و نمیتواند از موانع بلند بالا برود و تنها میتواند از موانع کوتاه بپرد. خوکچه هندی حیوان ترسویی است و خیلی وقتها به دلیل ترس از چیزهای دیگر فرار میکنند. رفتار گونههای نر با هم خصمناک است و با هم دعوا میکنند و زمانی که عصبانی میشوند به هوا میپرند.
خوکچه هندی در شنا کردن بسیار زبردستاست اما بینایی آنها ضعیف است؛ این درحالیست که حس بویایی این حیوان بسیار قدرتمند است. جالب است که بدانید ارتباط خوکچههای هندی با هم از طریق صداست.
این حیوان مدام خودش را تمیز میکند و برایش خیلی مهم است که آراسته باشد. اینکار را به وسیله ماده سفیدی که از چشمش خارج میشود انجام میدهد.
چند نکته مهم در ارتباط با خوکچه هندی
نگهداری از خوکچه هندی مانند گربه و سگ کار پیچیدهای نیست اما نیاز به رسیدگی منظم به غذای حیوان و مرتب نگه داشتن فضای زندگیاش را دارد. در نژادهای مو بلند نگهداری از آن بسیار دقیقتر باید انجام گیرد. از کودکان انتظار نداشته باشید تا به تنهایی از این حیوان مراقبت کنند. بنابراین نگهداری این حیوان برای کودکان زیر ۵ سال توصیه نمیشود. زیرا امکان سقوط حیوان از دست کودکان و احتمال آسیب رسیدن به آن و حتی مرگ خوکچه هندی وجود دارد.
به هیچ عنوان نگذارید کودکان زیر ۵ سال از خوکچه نگهداری کنند چرا که باعث آسیب رسیدن به این حیوان خواهد شد.
خرید خوکچه هندی
شاید شما به این فکر میکنید که از چه نژاد و گونهای از خوکچه هندی را خریداری کنید. این روزها نژادهای خوب و رنگارنگ و مخلوط بسیار است. اگر شما یک خوکچه هندی از نژاد مو بلند را انتخاب می کنید بهتر است زمان زیادی را جهت نگهداری از این حیوان صرف کنید. بنابراین به شما توصیه می کنیم از نژادهای مو کوتاه نگهداری کنید. تمامی این نژادها یک قالب مشخص از بدن و اندازه دارند و تنها تفاوت آن ها در تنوع رنگ می باشد. ظاهر یک خوکچه هندی به شکل منحنی پهن درشت با پیشانی کوتاه و چشمانی درشت و گوش های افتاده است.
گونههای مو کوتاه در رنگهای مختلف از قبیل مشکی، کرم، شکلاتی، سفید و غیره میباشد. از لحاظ نگهداری جنسیت نر یا ماده بودن آنها تفاوتی ندارد. این حیوانات زندگی اجتماعی را دوست دارند و اگر تصمیم دارید وقت زیادی را برای تربیت این حیوان صرف کنید بهتر است دو تا از آنها را تهیه کنید.
انتخاب ۲ خوکچه هندی ماده معمولاً بهترین انتخاب است. نگهداری ۲ خوکچه هندی از جنس نر باید از دوران نوزادی صورت گیرد زیرا بعضی از خوکچههای نر در صورتی که یکی از آنها به سن بلوغ رسیده باشد به راحتی با خوکچهنر جدید رابطه خوبی برقرار نمیکند. خوکچههندی که شما انتخاب میکنید حداقل باید ۶ تا ۱۰ هفته از تولدش گذشته باشد بنابراین دقت کنید که جوانتر از این سن را انتخاب نکنید چرا که لازم دارد تا این سن را در کنار مادر تغذیه کند.
هنگام تهیه دقت کنید. چشمان این حیوان درخشان، شفاف و بدون ترشح باشند. بینی هم باید خشک و بدون ترشح باشد. گوشها و زبان این حیوان نیز بهتر است تمیز باشند. تمامی خوکچههای هندی معمولاً اطراف پشت گوشهایشان بدون مو است و از این بابت شما نگران نباشید اما اگر این بیمویی در تمامی نقاط بدن به چشم می خورد از تهیه آن خودداری کنید چرا که میتواند نشانهای از بیماری پوستی باشد.
اگر شما در سن حیوان مورد نظر شک دارید به پنجههای آن دقت کنید. یک حیوان جوان ناخنهای کوتاه، تیز و افقی دارد. خوکچه هندی پیرتر ناخنهای پهن، کند و منحنی شکل دارد. خوکچه هندی که انتخاب میکنید ممکن است ناآرام باشد ولی نگران نباشید معمولاً در ابتدا کمی عصبی به نظر میآیند اما به آهستگی به شما خو میگیرند.
نگهداری خوکچه هندی
خوکچههای هندی به فضای تمیز نیاز دارند و حس بویایی این حیوانات قوی است. بهتر است که فضای مناسب در داخل خانه برای این حیوان تهیه کنید به طور معمول محیط آشپزخانه یک انتخاب مناسب برای نگهداری از این حیوان است. اگر قفس حیوان را نزدیک یخچال قرار دهید. او به زودی صدای باز و بسته شدن در یخچال را تشخیص میدهد و شروع به صدا کردن برای سبزیها و میوهها میکند.
شما به راحتی میتوانید یک مکان مناسب برای خوکچه خود تهیه کنید فقط باید یادتان باشد که قفس حیوان از سطح زمین فاصله داشته باشد و ارتفاع دیواره های قفس حداقل ۴۰ سانتیمتر باشد تا حیوان نتواند از آن بیرون بپرد. قفس نگهداری حیوان نیازی به تجهیزات ندارد. مهمترین نکته برای قفس این حیوان پوشش کف آن است که باید دقت داشته باشید از پوشالهای بستهبندی شده مخصوص این حیوانات استفاده کنید.
به هیچ عنوان از خاک اره استفاده نکنید. این پوشش بسیار نازک و ریز بوده و به راحتی به داخل چشم و بینی حیوان راه پیدا می کند. اگر از روزنامه برای پوشش کف قفس حیوان استفاده می کنید احتیاط کنید که توسط حیوان خورده نشود که البته چون خیلی سریع توسط حیوان جویده میشود بستر مناسبی برای پوشش کف قفس حیوان نمیباشد.
داشتن آشیانه یا یک لانه در داخل قفس حیوان اجباری نیست اما معمولاً خوکچه های هندی از وجود یک آشیانه در قفس لذت می برند. هیچ وقت آن ها را در جعبه های پلاستیکی نگهداری نکنید چون برای این حیوان بسیار نرم است و به آرامی جویده می شوند.
تغذیه خوکچه هندی
آب مصرفی حیوان به صورت روزانه باید تعویض گردد. هر وقت قفس حیوان کثیف شد باید آن را تمیز کنید که البته این بستگی به بزرگی یا کوچکی فضای نگهداری حیوان و یا تعداد آن ها تغییر میکند. بسته به فضا و تعداد خوکچههای هندی حداقل باید هفته ای ۲ بار فضای نگهداری حیوان تمیز شود.
خوکچههای هندی گیاه خوارند به این معنی که آنها گوشت یا ماهی نمیخورند. در رژیم غذایی آن ها باید گیاهان خشک، حبوبات و سبزیجات همیشه رعایت شود. بر خلاف انسانها و سایر موجودات، خوکچههای هندی نمیتوانند ویتامین ث را در بدن خود تأمین کنند بنابراین باید در رژیم غذایی این حیوان ویتامین ث را هم در نظر گرفت در غیر این صورت حیوان با مشکل مواجه میشود.
راحت ترین روش برای موفقیت در رژیم غذایی این حیوان دادن انواع میوه ها و سبزیجات به آنهاست.
گیاه خشک از ضروریترین خوراک های این حیوان است. سبوس یا دانه انار میتواند به دستگاه گوارش حیوان کمک کند. خوکچه های هندی دوست دارند مرتب بجوند. گیاهان خشک آن ها باید کیفیت خوبی داشته باشد. گیاهان خشک همیشه باید به صورت نامحدود در دسترس آنها باشد.
مراقب باشید که از خوراکیهای همسترها که شامل بادام زمینی و تخمه آفتاب گردان است برای این حیوانات استفاده نکنید چرا که بادام زمینی بسیار باعث چاقی این حیوان میشود و تخمه آفتابگردان هم برای آنها مضر است و البته هردو باعث ایجاد چسبندگی در دندانهای این حیوان میشوند. مناسبترین میوهها و سبزیجات شامل هویج، کلم، کرفس، میوه های خیاری شکل، گوجه فرنگی، سیب، گلابی و کاهو میباشد. از دیگر خوراکی های مورد علاقه خوکچههای هندی سبزیجات تازه هستند.
در طول روز می توان یک تا دو بار به این حیوان غذا داد. اگر دو بار در روز به این حیوان غذا میدهید یک وعده آن را به سبزیجات اختصاص دهید. یادتان باشد که خوکچه های هندی حیوانات کوچک و پر خوری هستند که به سرعت چاق می شوند.
خوکچههای هندی مو بلند به رسیدگی روزانه نیاز دارند و رساندن مواد معدنی به آنها و برس زدن موهایشان برایشان مفید است. در خوکچههای هندی مو کوتاه یک یا دو بار برس زدن کافیست تا موهای مرده از تن آنها جدا شود. گاهی اوقات خوکچههای هندی آنقدر کثیف میشوند که احتیاج به شستشو دارند که البته این در خوکچههای مو بلند بیشتر است. این حیوانات را نباید بیشتر از یک بار در ماه حمام داد چرا که شستشوی بیش از حد حیوان چربی پوست آن را از بین میبرد و برای پوست حیوان ایجاد مشکل میکند.
همچنین باید مراقب باشید که پس از شستشو خوب خشک شود تا دچار سرماخوردگی نشود. برای شستشو آن را در ظرفی که شامل آب ولرم است قرار دهید و به یاد داشته باشید که حتماً از شامپوی مخصوص کودکان یا حیوانات استفاده کنید. البته اگر از شامپوی حیوانات استفاده میکنید بهتر است از شامپوی تولههای کوچک یا بچه گربه استفاده کنید.
در هنگام شستشو احتیاط کنید که شامپو وارد چشم، دهان و بخصوص گوش حیوان نشود. پس از شستشو حیوان را خوب خشک کنید(سشوار). ناخنهای حیوان بالغ را باید به صورت منظم ماهی یک بار کوتاه کرد. یادتان باشد یک خوکچه هندی بالغ حداقل ۸ ماه سن دارد.
در صورتی که به ناخنهای آن دیر رسیدگی کنید به آرامی شکل منحنی به خود میگیرد و حتی ممکن است راه رفتن را برای این حیوان مشکل کند. برای این کار میتوانید از ناخن گیرهای مخصوص حیوانات کوچک استفاده کنید البته باید احتیاط کنید که ناخنهایشان را از انتها کوتاه نکنید زیرا که باعث خونریزی میشود (برای کوتاه کردن ناخنها بهتر است از دامپزشک کمک بگیرید تا شما را راهنمایی کند).
اگر خوکچه هندی شما بچه است می توانید با گرفتن آن میان دستانتان، نوازشش کنید و یا آن را در آغوش بگیرید و یا روی پاهایتان قرار دهید که این نیز بهترین روش برای آرام کردن حیوان عصبی هم هست. خوکچههای هندی فعالیت را دوست دارند.
بنابراین اگر اتاقی دارید که در آن وسایل برقی استفاده نمی شود (برای جلوگیری از احتمال جویده شدن سیم برق) و فضای باز و خالی دارد اجازه دهید حیوانتان در آن به فعالیت بپردازد و به هر سو بدود در غیر این صورت در خارج از خانه زمانی که هوا مطلوب است اجازه دهید تا مدتی به فعالیت بپردازد.
مطمئن باشید فضایی که حیوان را در آن آزاد می گذارید خشک باشد چرا که فضای سرد و خیس باعث سرماخوردگی حیوان میشود و حتی باعث مرگ حیوان میشود. اگر خوکچه هندی خود را در داخل خانه نگهداری میکنید، در هوای سرد آن را آزاد نگذارید زیرا به سرعت سرما میخورد.
خوکچه های هندی ۲۰ دندان دارند. در صورتی که به حیوان غذاهای سفت داده نشود به زودی دندان های جلوی حیوان رشد می کنند و غذا خوردن را برای حیوان غیر ممکن می سازند. اگر به تازگی یک خوکچه هندی تهیه کرده اید برای حفظ سلامتی حیوانتان می توانید به دامپزشک مراجعه کنید و اطلاعات تکمیلی را از وی بخواهید.
سلامت خوکچه
از مجله بیماریهایی که خوکچه هندی به آن مبتلا میشود میتوان به عفونتهای تنفسی، اسهال و همینطور کم تحرکی که به دلیل کمبود ویتامین C اتفاق میافتد اشاره کرد. یکی دیگر از این بیماریها دمل چرکی است که در گردن ظاهر میشود و علتش علف خشکی است که داخل گلو را خراشیده است.
از خطراتی که این حیوان را تهدید میکند علوفه خشمی است که زیر قفس حیوان میریزید. این علفها میتواند در اثر فرو رفتن به چشم خوکچه و پلک زدنهای مداومش ایجاد خراشیدگی در قرینه کند که در اثر این خراشیدگی حیوان دچار عفونت چشمی خواهد شد. یکی دیگر از خظراتی که سلامتی خوکچه را تهدید میکند گرد و خاک و علوفه خشکی است که کف قفس حیوان است و عامل عطسه خوکچه نیز هست. توجه داشته باشید که عطسه در فواصل معین میتواند به علت ذاتالریه باشد. این بیماری به دلیل سرما یا خیس شدن به وجود میآید و باعث کج شدن گردن به وجود میآید. به محض وجود علائم ابتدایی سریعا به دامپزشک مراجعه نمایید.
دمای بدن خوکچه هندی ۳۸.۵ تا ۴۰ درجه است و دمای اطرافش باید بین ۱۸ تا ۲۴ درجه باشد(مثل انسان).
دمای بیشتر از ۳۲ درجه سانتیگراد برای خوکچه هندی بخصوص اگر حامله باشد، بسیار خطرناک است و احتمال مرگ حیوان وجود دارد.
از قرار دادن خوکچه در محیطهای پر رفت و آمد بپرهیزید چراکه باعث ترسشان میشود. همچنین رطوبت اطرافشان نباید بیشتر از ۳۰ تا ۷۰ درصد شود. این حیوان را در آکواریوم نگهداری نکنید چون رطوبت آن زیاد است.
زایمان و بارداری
خوکچه ماده معمولا فصل بهار زایمان میکند و معمولا ۲ تا ۵ بچه میتواند باردار شود. آبستنی این حیوان بیش از دو ماه طول میکشد (تقریبا میانگینش ۶۰ تا ۷۰ روز است) و در این زمان طبیعتا سایزش بزرگتر میشود.
خوکچه هندی با موهای بلند و دندان و پنجه به دنیا میآید اما دید و بینایی آن کامل نیست. عجیب است اما بلافاصله بعد از تولد شروع به راه رفتن میکند! و به زودی غذاهای جامد هم میتواند بخورد در حالی که شیر هم میخورد.
به طور متوسط سه نوزاد به دنیا میآورد اما این تعداد بین یک تاشش عدد متغییر است.
رکورددار زایمان در این حیوان خوکچهای با ۱۷ نوزاد است.
امکان دارد در زایمانهایی که بچههای کمتری دارد بزرگ شدن بچهها به مشکل بخورد.
توجه داشته باشید که خوچه هندی ماده تا دو روز پس از رایمانشان میتوانند جفتگیری کنند اما این کار بسیار خطرناک است و سلامتی خود و فرزندانشان را تهدید میکند.
مسمومیت حاملگی
در بسیاری از مادهها مسمومیت حاملگی اتفاق میافتد و این مسمومیت باعث مرگ بسیاری از خوکچههای ماده میشود. از جمله نشانههای این مسمومیت میتوان به کمتحرکی، بیاشتهایی و ترشح بیش از اندازه بزاق دهان اشاره کرد. سعی کنید دمای کحیط را متعادل نگه دارید چراکه این مسمومیت در دمای بالا و گرم اتفاق میافتد.
چند مورد از عوارض مسمویت خوکچه شامل ایجاد غده در سینه و همینطور افتادگی رحم نیز اشاره کرد.